5 Μαΐου 2017

Συνέντευξη με τους 100 BLUMEN


Το σήμερα δεν είναι κάθε μέρα, 
θα ξανάρθουμε, σίγουρα!!! :-) 

(ελεύθερη απόδοση φράσης του Che Guevara από τον τραγουδιστή των Rage Against the Machine)


Οι 100blumen είναι ένα DIY electro DNB punk συγκρότημα από το Düsseldorf της Γερμανίας. Και οι τρεις μαζί παίζουν από τα τέλη του 2011. Το 2009 ήταν δύο, ο Marcel με τον Chris και το 2011 προστέθηκε και ο Malte στα drums. Από το 2005 όμως, o Marcel ως one man (laptop act) έχει βγάλει 2 singles, 7 albums και 1 διπλό CD. Το πιο πρόσφατο album τους βγήκε το 2015 και λέγεται “UNDER SIERGE”, «ΥΠΟ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ» Οι στίχοι τους έχουν πολιτικό περιεχόμενο. Φέτος είχαμε την ευκαιρία να τους ακούσουμε live, μιας και ο δρόμος τούς έφερε στην Ελλάδα. Παίξανε σε αυτοοργανωμένους χώρους και καταλήψεις στην Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Καρδίτσα κι έφτασαν ως τις γειτονιές του Βύρωνα και συγκεκριμένα στο κατειλημμένο πάρκο Ανάληψης.

ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ
Το όνομα 100
Blumen σημαίνει 100 Λουλούδια, πως προέκυψε αυτό το όνομα;


Marcel:
Από το βιβλίο "Αναρχικός Τύπος στη Γερμανία 1945-1985". 100 Βlumen ονομαζόταν ένα περιοδικό βερολινέζων αυτόνομων στις αρχές του 1970. Αρκετά αργότερα έμαθα ότι αυτοί είχαν πάρει το όνομά τους από το κίνημα των 100 λουλουδιών στην Κίνα τη δεκαετία του 1950.

ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ
Το πάθος για την μουσική και οι κοινές πολιτικές απόψεις φαντάζομαι είναι τα στοιχεία που σας ένωσαν σαν συγκρότημα,
Εσείς πως γνωριστήκατε;


Marcel:
Γνωριζόμαστε από πολύ παλιά. Γεννηθήκαμε στο ίδιο μαιευτήριο κοντά στο Düsseldorf. Ο Malte κι εγώ κάναμε πολύ παρέα από παιδιά κι έπειτα ως punks στο ίδιο χωριό. Ο Chris είναι λίγο νεώτερος και μπήκε στην παρέα κάπως αργότερα. 
Malte:
Με τον Chris πηγαίναμε παλιά στο ίδιο σχολείο για τρία χρόνια. Με το που τον πρωτοείδα στο προαύλιο τον ερωτεύτηκα. Δεν συναντάς κάθε μέρα έναν τόσο γλυκό πάνκη 
Chris:
Ναι, ο Marci κι ο Malte ήταν οι παλιοί, οι σκληροί punks, δεν τους προσέγγιζες  εύκολα... χρόνια σχεδίαζα πώς να τους πλησιάσω. Μάλλον το παλεύω υποσυνείδητα από το μαιευτήριο, μιας και η μπόχα τους από πατσουλί με ακολουθεί από τα γεννοφάσκια μου.

ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ
Η ενασχόληση σας με την μουσική είναι σε επαγγελματικό επίπεδο;
Έχετε ασχοληθεί με την μουσική από νεαρή ηλικία;

Marcel:
Ναι, ασχολούμαστε επαγγελματικά με τη μουσική, χωρίς να ζούμε όμως από αυτήν. Γυρνάμε και οι 3 γρανάζια μισθωτής δουλείας.
Στις αρχές του '90 ξεκίνησα να τραγουδάω σ' ένα punk συγκρότημα και στα τέλη του '90 άρχισα να ασχολούμαι και με την ηλεκτρονική μουσική. Το 2001 αγόρασα το πρώτο μου synthesizer κι από τότε δεν έχω σταματήσει να παίζω και να πειραματίζομαι.


Chris:
Ναι, από παιδιά παίζουμε και οι τρεις μουσική σε διάφορα συγκροτήματα και τώρα επιτέλους στο ίδιο.

ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ
Ποιοί είναι οι καλλιτέχνες που σας επηρεάζουν μουσικά;
Και τι σας ώθησε σε αυτό το είδος μουσικής;

Marcel:
Καλή ερώτηση... εγώ σίγουρα είμαι επηρεασμένος από punk και industrial. Τελευταία βέβαια ξανακούω New Wave και British alternative του '80. Βασικά, η "Electropunk" είναι διαφορετική απ' ό,τι παίζουμε εμείς. Θα έλεγα πως αυτό που κάνουμε είναι hardcore punk με drum N bass και ορχηστρική μουσική, εφόσον συνδυάζουμε πιάνο, έγχορδα και πνευστά. Κανείς άλλος δεν το κάνει αυτό. Είμαστε πράγματι ξεχωριστοί.
Malte:
Πολλά συγκροτήματα μ' έχουν επηρεάσει. Οι Ramones, οι Iron Maiden και οι Toten Hosen ήταν το '80 για μένα οι σημαντικότεροι. Μετά κύλησα προς την Ohoho-Skatepunk μουσική. Σήμερα ακούω ποικίλα είδη, από Electro μέχρι ραδιόφωνο.
Chris:
Αμέτρητα συγκροτήματα από όλα τα είδη μουσικής με έχουν επηρεάσει κι ευτυχώς προστίθενται συνέχεια νέα... Ξεκίνησα με Metal πολύ νωρίς, αρχές του Δημοτικού. Μετά κατάλαβα πως το Punk είναι καλύτερο Metal και με καλύτερο στίχο, με μίσος και αναρχία και όλα αυτά που με συγκινούσαν και τώρα πια ακούω ευχαρίστως οποιαδήποτε μουσική για κλάματα ;)

ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ
Τον Οκτώβρη του 2016 κάνατε περιοδεία στην Ελλάδα
τι είναι αυτό που σας έφερε ως εδώ; Έχετε ξανάρθει ;

Marcel:
Ανήκουμε κι εμείς στο fun club "ελιές Καλαμών", οπότε έπρεπε οπωσδήποτε να έρθουμε. Επιπλέον ο Chris έχει και μια εμμονή με το τσιπουράκι. Καλά εντάξει, η αλήθεια πάντως είναι πως οι αναρχικοί ελληνικοί σύλλογοι του Βερολίνου μας υποχρέωσαν να περιοδεύσουμε στην Ελλάδα. Εγώ δεν είχα ξανάρθει κι ομολογώ πως το τοπίο είναι υπέροχο αλλά οι συνθήκες ζωής πολλών ανθρώπων μετά τα μέτρα της τρόικα με σόκαρε. Άλλο να διαβάζεις εφημερίδες κι άλλο να βλέπεις τι γίνεται.
Chris:
Oυφ...εγώ πρωτοήρθα στην Ελλάδα με το προηγούμενο συγκρότημα...με τους Koyaanisqatsi, νομίζω ήταν το 2004, επίσης τον Οκτώβριο. Εδώ και μερικά χρόνια έρχομαι τακτικά κι επισκέπτομαι φίλους και φίλες στην Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη, οπότε αυτή τη φορά το να παίξω πάλι και ταυτόχρονα να τους δω όλους ήταν για μένα από την αρχή συναρπαστικό. Αλλά, ναι, ο Marci έχει δίκιο, μας υποχρέωσαν να παίξουμε. Φανταστείτε, στο τέλος σχεδόν δεν μας άφησαν να επιστρέψουμε!! (αναφέρεται στην απεργία των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας την ημέρα επιστροφής τους στη Γερμανία) ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ
Να ελπίζουμε ότι θα σας ξαναδούμε σύντομα στην Ελλάδα;

Marcel:
Ως συγκρότημα σύντομα όχι. Το 2017 θέλουμε να δουλέψουμε νέο υλικό και το 2018 να βγάλουμε νέο δίσκο. Μετά ίσως...ποιος ξέρει;
Malte:
Εννοείται ότι θα επανέρθουμε αλλά σίγουρα όχι το 2017 γιατί θα παίζουμε κυρίως στο στούντιο με το καινούργιο υλικό.
Chris:
Εγώ έρχομαι έτσι κι αλλιώς συχνά...για 2-3 τσιπουράκια...οπότε ίσως να φέρω και μια ακουστική κιθάρα την επόμενη φορά, χαχαχα!

ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας σας στην Ελλάδα επιλέξατε να παίξετε σε αυτοοργανωμένα εγχειρήματα και καταλήψεις
Στην Γερμανία ποιά είναι συμμετοχή σας σε αυτούς του χώρους εκτός της μουσικής ;

Marcel:
Ελπίζω να καταλαβαίνετε ότι πέρα από τη μουσική δεν θέλουμε δημόσια να μιλήσουμε για άλλη δράση.
Chris:
Ο εχθρός ακούει και διαβάζει επίσης...

ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ
Mε την επίσκεψη σας στην Ελλάδα είχατε την ευκαιρία να γνωρίσετε πολλές συλλογικότητες, ποιες είναι οι διαφορές στα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα (κατειλημμένα και μη) στην Γερμανία και στην Ελλάδα σε μουσικό και σε πολιτικό επίπεδο;

Marcel:
Ωωωω... από πού να πρωτοξεκινήσω; Διαφορές εμφανίστηκαν ήδη από την αρχή, στη διάρκεια της οργάνωσης αυτής της περιοδείας. Ενώ στη Γερμανία συνηθίζεται να οργανώνουμε και να ανακοινώνουμε τις συναυλίες όσο το δυνατόν πιο νωρίς, ώστε να έρθει όσο περισσότερος κόσμος, στην Ελλάδα οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες λειτουργούν πιο "χαλαρά" θα έλεγα. Επίσης το γεγονός ότι στην Ελλάδα DIY σημαίνει ακόμη συναυλίες χωρίς αντίτιμο δεν υπάρχει πλέον στη Γερμανία. Κι αυτό πολύ λογικό κατά τη γνώμη μου: σε αυτό τον κόσμο ακόμα όλα κοστίζουν κι εμείς είμαστε μίλια μακριά από την κολλεκτιβοποίηση της βενζίνης και του diesel... πιστεύω επίσης πως τίθεται και ζήτημα (αυτο)εκμετάλλευσης των ίδιων των μουσικών από τον χώρο, όταν δεν τους δίνονται, από κάποια εγχειρήματα, ούτε τα μεταφορικά τους έξοδα. Αυτό όμως το γνωρίζαμε εξαρχής. Το ίδιο ισχύει και για χώρους στους οποίους απαγορεύεται στα DIY συγκροτήματα να πουλήσουν τους δίσκους τους, για μας αυτό είναι από άλλο πλανήτη. Ελπίζω να μην ενοχληθούν πολλοί και πολλές από τη γνώμη μου...ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ
Από το 2012 και μετά όπου το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή μπήκε στην βουλή το φαινόμενο του φασισμού έχει αυξηθεί στην Ελλάδα.
Πως είναι η κατάσταση στην Γερμανία με την ακροδεξιά και πως απαντούν οι αντιφασίστες σε αυτή;

Marcel:
Η κατάσταση στη Γερμανία είναι αηδιαστική. Το κόμμα "Εναλλακτικοί για τη Γερμανία" (AfD) πολύ πιθανόν να μπει στη βουλή το 2017. Πρόκειται για ένα κόμμα της άκρας δεξιάς, ενάντια σε όλα τα κινήματα χειραφέτησης. Στην ομοσπονδιακή "Δημοκρατία" της Γερμανίας γίνονται επιθέσεις, εμπρηστικές και μη, κάθε εβδομάδα σε κέντρα κράτησης προσφύγων. Το θέμα είναι φλέγον και ακόμη δεν έχει βρεθεί ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής του. Και ο χώρος ενεργά, πρακτικά και θεωρητικά, προσπαθεί να απαντήσει στο πρόβλημα της άκρας δεξιάς και του αυξανόμενου ρατσισμού κυρίως στα μετριοπαθή τμήματα της κοινωνίας. Μέχρι να βρούμε άλλους τρόπους συνεχίζουμε να κάνουμε αυτά που πάντα κάναμε οι αντιφασίστες και οι αντιφασίστριες. Τα τελευταία χρόνια έχουν συσταθεί και αρκετές συλλογικότητες ενάντια στην άκρα δεξιά και το ρατσισμό από μικροαστούς και μετριοπαθείς. Αυτά τα εγχειρήματα ίσως να προσεγγίσουν μεγαλύτερες μάζες, ευρύτερης κοινωνικής και ταξικής συνείδησης.  Ίσως ναι, ίσως και όχι. Θα δείξει. Ίσως και να ξανακούσουμε το "Ποιος μας πρόδωσε; Οι σοσιαλδημοκράτες!!"


ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ
Η πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα επηρεάζει την ακροδεξιά στην Γερμανία; Και αν ναι με ποιό τρόπο;

Marcel:
Δεν είναι μυστικό ότι Γερμανοί κι  Έλληνες φασίστες δουλεύουν χέρι χέρι κι έχουν διασυνδέσεις. Άμεση επιρροή όμως στην πολιτική της Γερμανίας δεν υπάρχει, κατά τη γνώμη μου. Επειδή όμως η πλειοψηφία των ακροδεξιών της Ευρώπης είναι ενάντια στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιείται πού και πού ακόμα το  παράδειγμα του τεμπέλη Έλληνα, ο οποίος τρώει τα λεφτά του Γερμανού. Ωστόσο δεν είναι πια η Ελλάδα στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας. Από τον περασμένο χρόνο το καυτό θέμα ήταν και είναι "η κρίση των προσφύγων", λες και η Γερμανία βρίσκεται σε κρίση εξαιτίας τους. Γελοιότητες! Το ότι οι πρόσφυγες πεθαίνουν στις ελληνικές, στις μεσογειακές ακτές ή το ότι ζουν σε σκηνές στην Τουρκία, στα Βαλκάνια, αφορά ελάχιστα την κοινή γνώμη στη Γερμανία.


ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ
Θέλω μια φράση για το κλείσιμο της συνέντευξης

Chris: Το σήμερα δεν είναι κάθε μέρα, θα ξανάρθουμε, σίγουρα!!! :-)
(ελεύθερη απόδοση φράσης του Che Guevara από τον τραγουδιστή των Rage Against the Machine)